Azi m-am trezit cu pofta de ceva dulce si bun. E una din zilele acelea mohorate de toamna, care mie imi plac mult, si dupa ce am savurat cafeaua cea de toate zilele, am facut clatite. Si cum simturile pretentioase nu mi-au fost satisacute de banalele clatite, am hotarat sa coc un tort de mere cu crema de zahar ars. O bunatate care dispare imediat din peisaj.


Fac tort de mere de multi ani si niciodata nu am respectat doar o reteta. Fac asa cum imi vine pe moment, mai ales ca sunt foarte multe variante de copt ale acestui tort. O perioada il faceam punand la copt toate straturile odata(mere, crema de zahar ars si pandispan) iar in alte dati, asa cum am procedat acum, pun aluatul de pandispan dupa de s-a copt de jumatate crema de zahar ars. Oricum ati proceda nu este nimic complicat pt ca mie imi plac lucrurile simple. Am gasit o reteta foarte buna pe site-ul mirunalica.com si am purces la fapte.


Ingrediente:
• 350gr zahar
• 5 mere medii curatate de coaja si taiate cuburi- eu le-am taiat jumatati si le-am scos semintele si cotorul
• 20g unt
• 500 ml lapte
• 8 oua
• 4 linguri de faina
• 200 ml smantana pentru frisca-eu nu am folosit pentru ca noua nu ne place frisca


Mod de preparare:
1. Topim 200gr zahar intr-o oala si repartizam zaharul topit pe peretii acesteia. Lasam la racit si cand incepe sa crape zaharul adaugam jumatatile de mar in oala.
2. Umplem merele cu unt, dulceata, nuci, orice dorim. In reteta originala merele au fost taiate cubulete si calite in unt pt 10 minute. Eu le-am pus asa crude, fara a le cali. Va asigur ca oricum ati proceda, merele se gatesc foarte bine.
3. Amestecam 4 oua cu laptele si 100 gr zahar. Turnam peste merele din oala si dam la copt la 180 grade pentru aproximativ 40 de minute-eu am lasat 30 de minute.
4. Intre timp pregatim blatul clasic de pandispan. Eu de cand am mixer profesional nu mai separ albusul de galbenus. Asa ca am batut foarte bine 4 oua cu 50gr zahar pana si-au dublat volumul. Am oprit mixerul si am adaugat cele 4 linguri de faina. Am amestecat cu o spatula cu miscari de sus in jos.
5. Turnam compozitia de aluat peste crema de zahar ars si mai dam la cuptor pentru inca 40 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
6. Scoatem tortul si il rasturnam imediat pe un platou. In reteta originala spune ca trebuie lasat la racit cel putin 2 ore si abia apoi rasturnat pe platou-nu stiu cum se comporta, eu mereu l-am rasturnat fierbinte.
7. Se serveste cu frisca deasupra sau simplu, asa cum il consumam noi.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *