Diverse

Centrul ARIMA, șansa la o viață normală pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

Și s-a încheiat SuperBlog 2022, ediția de iarnă. Prima ediție la care am participat, de fapt. Și încă de la primele articole mi-am propus ca, la final, să scriu un articol despre ce a însemnat pentru mine această competiție. Iar această ultimă probă, care nu e obligatorie, de fapt, mă ajută să-mi povestesc trăirile din timpul concursului.

Măi, nu știu cum a fost în alte ediții, dar acum competiția a fost extremă! Pur și simplu am simțit că sunt luată pe sus de toate acele probe, care mai de care mai solicitantă. Recunosc, nu de puține ori am vrut să renunț. Am un program destul de încărcat cu un job solicitant, familie numeroasă cu 3 copii, am început un nou curs privind coachingul prin tehnici NLP, așa că numai un concurs de blogging îmi mai lipsea.

Dar, de fiecare data când eram gata-gata să renunț, persoana care m-a încurajat și m-a împins de la spate a fost aceeași persoană care m-a convins să particip, Luisa. Și m-au ajutat mult acele vorbe spuse, de multe ori, pe la 10 noaptea, după ce adormeam amândouă copiii. Știam că nu sunt o lașă și mă durea să abandonez un lucru început. Eu nu renunț niciodată. Îmi asum ce încep și merg până la capăt. Iar la final am satisfacția că, oricât de greu mi-a fost, a meritat parcursul.

Așa și cu SuperBlog. A fost provocator, cu emoții și trăiri ca într-un montagne-russe, care m-a stors de toate puterile. Ce nu mi-a plăcut, și s-a văzut în notele primite, a fost faptul că la unele articolele am scris doar ca să fie scris. Fără suflet pus în articol, fără pasiune. Dar și de aici am învățat ceva și anume că nu voi mai scrie niciodată pe blog doar ca să fie ceva scris. Știu că vreau să scriu despre ce mă pasionează și îmi place, iar informațiile pe care le voi transmite vor fi valoroase.

Tocmai de aceea atunci cănd a fost anunțată o probă extra-concurs, știam că nu voi participa. Abia așteptasem să se termine și colac peste pupăză mai venea o probă. No way!

Până ieri nici măcar nu citisem despre ce era vorba, atât eram de convinsă să nu scriu. Dar, vedeți voi, Universul are metodele lui de a ne face să conștientizăm că ne înșelăm. Așa cum mă înșelasem eu cu proba asta ultimă. Pentru că subiectul este unul foarte sensibil pentru mine.

E vorba despre un centru ce ajută persoanele cu tulburări din spectrul autist să facă terapii și astfel să se recupereze pentru a avea o slujbă normala. Iar cei de la centru au reușit acest lucru.

În aceeași clădire cu Centrul Arima funcționează ARIMA Bakery, brutăria aceluiași centru care oferă un loc de muncă persoanelor adulte autise. Și au reușit să facă acest lucru cu 6 tineri cu astfel de tulburări, fiind primul centru de acest fel care au angajat în mod direct adulți cu autism.

Arima Bakery nu este doar o brutărie ce face produse delicioase de patiserie și panificație, ci este un întreg concept. Brutăria Arima a luat ființă în decembrie 2021, cu ocazia deschiderii Centrului de educație pentru viață Arima. La centrul Arima, beneficiarii au parte de: terapie Sonrise, terapie comportamentală, pianoterapie, terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și grup de socializare.

Iar obiectivul centrului este ca până în 2024 să ajute căt mai mulți copii cu autism să aibă un loc de muncă.

Centrul ARIMA este un centru educațional integrativ pentru copiii cu autism și aparține asociației APEIT. Asociația APEIT a fost înființată în 2017 și este Asociația pentru educarea și integrarea tuturor indiferent de vârstă.

Și, așa cum am spus mai sus, această probă atinge un subiect sensibil pentru mine. Asta pentru că am crescut alături de o persoană cu autism. Desigur, pe atunci nu cunoșteam acest termen. Spuneam că este un copil diferit. Era vorba despre fata prietenei mamei mele, Mirela.

Cu Mirela am crescut, practic, în casă. Și am învățat de mici, eu și frații mei, că nu toți suntem la fel, dar asta nu însemna că unii suntem mai buni decât alții. Am învățat să o acceptăm pe Mirela ca pe o prietenă cu nevoi speciale. Am ajuns să înțelegem de ce ea prefera să se joace, la început, singură, iar abia mai târziu, a început ușor, ușor să interacționeze cu noi. Și Mirela nu era cu totul diferită de noi. Avea părul blond și creț și fața albă ca laptele. Doar avea alte obiceiuri, ne spunea tanti Leana, mama ei.

Abia când am crescut, am realizat, de fapt, cât a luptat tanti Leana pentru Mirela. Pe vremea aceea făcea naveta cu trenul de 3 ori pe săptămână pentru a merge cu Mirela la activități, cum spunea ea. Iar în celelalte zile știu că repeta cu fata ce îi spuneau medicii.

Dar tot acest efort nu a fost în zadar. Acum, tanti Leana nu mai e printre noi și nici nenea Pandelică, tatăl Mirelei. Dar știți ce? Mirela este un adult perfect capabil să se întrețină singur. Lucrează la o croitorie, știe să gătească și să aibă grijă de micul apartament în care trăiește. Ba chiar pune și conserve pentru iarnă, așa cum a învățat de la mama ei.

Așa îmi place să cred că sunt integrate toate persoanele cu tulburări din spectrul autist de la noi din țară. Iar dacă tanti Leana a reușit să-și ajute copilul să se integreze în societate, gândiți-vă ce pot face părinții de copii speciali din zilele noastre.

Au ca aliat Centrul ARIMA care le dă șansa să aibă parte de terapii efectuate de profesioniști adevărați, iar brutăria ARIMA le dă șansa copiilor speciali să aibă un loc de muncă la vârsta adultă.

Cum putem ajuta la integrarea cât mai multor copii și adulți cu autism

  • Prin donații directe in contul RO42RNCB0668156809800001 deschis la BCR agenția Toporasi.
  • Prin redirecționarea Impozitului pe profit dacă dețineți orice formă de persoană juridică
  • Prin redirecționarea impozitului pe venit, persoana fizica. Formularul de redirecționare se completează, semnează și se trimite pe adresa centrului: strada Soldat Ștefan simion, Nr 39, Sector 4, București.

Totodată, pe 11 decembrie 2022 va avea loc un eveniment de strângere de fonduri la Hotel Radisson din București ce va avea ca sop salvarea centrului și strângerea de fonduri pentru proiectul „Campusul integrării sociale”. Acest campus va oferi locuințe, locuri de muncă, terapii și spații recreaționale și de divertisment adulților cu autism și alte tulburări de dezvoltare, precum și tinerilor proveniți din centre de plasament.

Articol scris pentru proba extra-concurs Arima lansată via SuperBlog .

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *