Am început deja să simt fiorii pregătirilor de Craciun și nici măcar nu e 1 Decembrie. Pentru mine, Sărbătorile de iarnă sunt magice. Poate și unde am crescut într-o casă modestă cu vecini inimoși pentru care blocul era ca o casă extinsă, iar ei erau cu toții frați.

Țin minte ca ieri, cum mama și tanti Olga planificau meniul pentru Craciun din primele zile ale lunii decembrie. Și fiecare dintre ele făcea câte un fel de mâncare sau dulce. Tanti Olga făcea o negresă demențială, iar mama era maestră în cozonac. Nu era sărbătoare la care să nu avem cozonac pe masă.

Era deja tradiție, ca după ce terminam de colindat, să ne oprim la noi acasă cu toți copiii din bloc și să mâncăm cozonac abia scos din cuptor. Doar gândul la mirosul ce ne îmbia de cum intram pe ușă și la cozonacul mamei ce se desfăcea în fâșii când îl rupeam, îmi umple sufletul de căldură. Pentru că, dragilor, amintirile din copilărie sunt baza formării noastre ca adult. Dacă avem o bază plină de emoții și experiențe plăcute, în lumea adultă știm să oferim iubire.

Așa că, ambițioasă cum sunt, de cum m-am mutat la mine acasă, am început să pregătesc cozonac. Mi-am dorit ca și copiii mei să-și construiască ancore de emoții cu ajutorul miresmelor din casă, care să le aducă aminte de timpul petrecut în casa părintească.

Nici măcar nu mă feresc să recunosc că nu mi-au ieșit întotdeauna cozonacii. Îmi amintesc cum într-un an, am lăsat aluatul la dospit toată noaptea. Doar, doar o începe să crească. De unde? A doua zi, era la fel cum îl lăsasem de seara. Și tot baiul era de la făină.

Dar lucrurile nu mai stau așa de câțiva ani. Pentru că am descoperit Făina Băneasa. Așa cum am scris aici, Pastele Băneasa – Paste Făinoase și Produse de Morărit sunt aliatul meu de nădejde din cămară. Am întotdeauna cina asigurată cu aceste paste, iar acum și desertul.

Făina Băneasa este obținută din grâu românesc de înaltă calitate, are o textură fină și uniformă și este perfectă pentru cozonaci, clătite și prăjituri.

Cum mama mea dragă e cea mai tare la făcut cozonaci, am rugat-o să-mi dea rețeta ei, iar eu am adaptat-o după stilul meu, de-a lungul timpului.

Vreau să punctez din start că eu întotdeauna am încercat să simplific lucrurile. Așa cum am spus mereu, timpul petrecut cu cei dragi, nu se mai întoarce. Iar dacă găsesc metode noi de a salva cât mai mult din acest timp, de ce să nu profit?

De cum a apărut mașina de făcut pâine, am adaptat pregătirea cozonacilor după metoda preparării pâinii. Eu numai așa îi fac. Îi frământ la mașina de pâine, dar îi coc în cuptorul electric.

Și am să vă arăt și vouă cum. Sigur îmi veți mulțumi de pont și cine știe, poate chiar încercați să faceți cozonac.

Ingrediente 2 cozonaci

  • 1 kg de Făină pentru cozonac Băneasa
  • 15 g drojdie uscată
  • 400 ml lapte
  • 250 g zahăr
  • 100 ml ulei și 100 g unt topit
  • 4 ouă întregi
  • coajă rasă de lămâie și portocale
  • 10 g de sare, neapărat să o cântăriți. E foarte importantă sarea în aluaturile dulci pentru că potențează gustul dulce.
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau esență de vanilie

Umplutură

  • 150 g nucă măcinată
  • 50 g cacao neagră
  • 8 linguri de cremă de ciocolată
  • 100 g zahăr
  • 2 albușuri de ou
  • estență de rom

Extra

  • un gălbenuș de ou
  • 2 linguri de lapte
  • zahăr tos pentru presărat pe deasupra
Ingrediente aluat

Mod de preparare aluat cozonac

Pentru început, am încălzit laptele pe aragaz și am adăugat în el zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie și portocală.

L-am lăsat să se racorească. Separat, într-un castron, am pus 2 linguri de lapte călduț și drojdia. Am lăsat să se activeze drojdia, în jur de 10 minute, până s-a răcorit și laptele.

Ca regulă, la mașina de făcut pâine, se adaugă la început, ingredientele lichide. Așa că am pus in cuva pentru aluat a mașinii de pâine, următoarele ingrediente: laptele răcorit, ouăle bătute ușor înainte într-un castron, uleiul și untul topit.

Am continuat cu adăugarea făinii, a sării și a zahărului vanilat.

Am adăugat peste făină, drojdia activată.

Am pornit mașina de pâine pe programul de frământat aluat. La mine acest program durează o ora și 40 de minute.

Programul de aluat

La finalul programului, am transferat aluatul din cuva mașinii de făcut pâine într-un castron încăpător, uns cu ulei. Am lăsat la dospit până și-a triplat volumul.

Aluatul dospit

Mod de preparare umplutură

Se bat spumă albușurile de ou cu un praf de sare.

Nuca măcinată o amestecăm cu zahărul si pudra de cacao. Peste amestec adăugăm albușurile și esența de rom. Dacă sunteți tentați să mai adăugați zahăr, nu o faceți. Fiecare bucată de aluat va fi unsă cu cremă de ciocolată înainte de a i se adauga umplutura.

Umplerea cozonacilor

După ce aluatul a dospit suficient, se răstoarnă pe planul de lucru și se împarte în două bile egale. Una se da deoparte, iar cealaltă se împarte la rândul ei în două.

Se iau pe rând porțiile de aluat, se întind și se ung, prima dată cu cremă de ciocolată și peste se adaugă umplutură de nucă.

Apoi se rulează sub formă de sul. Se împletesc câte doua astfel de rulade și se transferă în tăvile pentru copt. Am tapetat tăvile cu hârtie pentru copt, înainte de a pune cozonacul împletit.

Acum urmează a doua etapă de dospire. Se lasă cozonacul să crească, până depășește buza tăvii de copt.

Coacerea cozonacilor

E simplu. De-a lungul timpului, am tot testat modul de coacere al cozonacilor la cuptorul meu electric. Și am văzut că este destul de puternic și îmi arde cozonacii deaupra dacă îl folosesc la 160 de grade.

Așa că, eu coc cozonacii la 150 de grade cu ventilație și căldură doar de jos. Pentru mine așa e cel mai comod. Nu stau să-i acopăr cu hârtie de copt pentru a nu se rumeni excesiv, pentru că nu e nevoie.

Înainte de a-i introduce în cuptor, cozonacii se ung cu gălbenușul amestecat cu laptele. Peste gălbenuș se presară zahăr tos.

Apoi se introduc cozonacii în cuptorul încins la 150 de grade și se coc până trec testul scobitorii. Aproximativ 60 de minute.

Băgați la copt

Când sunt gata, se scot din cuptor și se mai lasă în tavă pentru 3-4 minute. Apoi se scot ușor din tăvi și li se îndepărtează hârtia de copt.

Se lasă la răcit pe grătarul aragazului. Căt sunt calzi, eu îi culc câte 10 minute pe fiecare parte pentru a nu se lăsa. Dacă rezistați, îi tăiați după ce s-au răcit.

Dar ne-am făcut și noi o tradiție în familie. Așa că, de fiecare dată când gătesc cozonaci, unul sfârșește a fi rupt în bucăți și servit cald alături de lapte, copiii și de vin, adulții.

Vă spun, nimic nu se compară cu acele momente. În casă miroase demețial, iar noi toți suntem în jurul mesei petrecând clipe de ținut minte peste ani.

Vă invit pe toți să încercați Gustul Băneasa pentru că nu doar vă veți bucura de un preparat savuros, dar vă asigur că veți crea tradiții de familie ce vor fi punți de aducere aminte pentru copiii voștri.

Iar, ca să vă conving până la capăt că făina 000 Băneasa este alegerea perfectă pentru preparatele voastre festive, vă arăt doar o mică parte din ce urmează să public zilele viitoare. Numai cu Băneasa.

Căsuța de turtă dulce

Sărbători fericite pline de zile împlinite!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *