Recunosc, eu prefer cartea tipărită. Pentru mine, orice carte tipărită din bibliotecă e legată de o amintire. Nu există carte în care să nu fie pasaje însemnate. Care, la rândul lor au fost citite și răscitite.

Însă nu pot spune că nu am citit și cărți in format electronic. Consider că nu e nevoie să alegem între cele două formate. Chiar cred că acestea pot exista într-o simbioză perfectă împreună cu audiobook-ul.

Poți citi cartea tipărită relaxat acasă, iar cartea electronică în călătorii, mijloace de transport etc.

Cum tehnologia se află într-un progres continu și la noi în țară a început să ia amploare cititul pe dispozitive electronice. E-reader-ul este un dispozitiv electronic pe care pot fi citite cărțile in format electronic, e-book. Astfel, majoritatea editurilor de la noi și-au adaptat oferta având spre vânzare atât cărți pe format hârtie cât și e-book sau audio-book.

La acest trend s-au aliniat și cei de la Editura NICULESCU. Editura cunoscută datorită tradiției de promovare a manualelor școlare, are acum o ofertă diversificată de cărți din domenii precum dezvoltare personală, cărți pentru copii, ficțiune, parenting.

Dar, hai să vedem care sunt câteva avantaje ale celor două tipuri de cărți, din punctul meu de vedere.

Cartea tipărită

  • Mirosul de cerneală tipărită, sentimentul pe care îl ai când răsfoiești o carte nouă, curiozitatea ce te cuprinde când o deschizi la întâmplare și începi să citești din ea. Astea nu pot fi înlocuite nicicând, părerea mea.
  • Valoarea sentimentală ce ne leagă de o carte tipărită. Cum am spus mai sus, toate cărțile din biblioteca mea îmi aduc aminte de un lucru sau sentiment trăit atunci când le-am citit.
  • Faptul că va rămâne mereu în biblioteca ta. Am în biblioteca atât cărți noi căt și cărți din colecția bunicilor mei.
  • Detașarea de ecrane. Aleluia! Cum tot mai mult timp îl petrecem în fața unui laptop sau telefon, cititul reprezintă evadarea din fața tehnologiei.

Cartea digitală

  • Cărțile electronice nu consumă hârtie și amprenta de carbon este mult mai mică pentru că nu implică proces de fabricație și distribuție până ajunge la cititor.
  • Sunt tot timpul la îndemână. Mai ales atunci când călătorești e mai ușor să ai un e-reader cu tine pe care să ai mai multe cărți digitale.. Spațiul ocupat este mai mic.
  • Acces mai ușor la cărți. Dacă o carte nu s-a tipărit încă la noi, o poți găsi mai ușor în format electronic.
  • Prețul este mai mic decât cel al unei cărți tipărite.

Așa cum spuneam mai sus, am redescoperit Editura NICULESCU când căutam cartea scrisă de Khaled Hosseini, „Și munții au ecou”. De Hosseini m-am îndrăgostit după ce am citit Splendida cetate a celor o mie de sori și mi-am dorit să citesc toate cărțile scrise de el. Acesta scrie experiențele oamenilor din Afganistan și cel mai mult iese în evidență condiția femeii din această țară, unde aceasta este obiectificată și redusă la nimic.

Am hotarăt atunci să iau cartea în format electronic pentru că eram plecată din țară ți era mai greu cu transportul. Am găsit-o printre cărțile de ficțiune și imediat ce am avut acces la ea, am citit-o pe nerăsuflate. Nu m-a dezamăgit nici de data asta, Hosseini. Rămâne unul dintre scriitorii contemporani preferați.

Puteți găsi pe site toate cărțile scrise de Khaled Hosseini, văndute atât individual cât și sub forma unui pachet promoțional la un preț avantajos.

Din punctul meu de vedere, apariția cărților digitale, nu ar trebui să elimine existența, în continuare, a cărților tipărite. Acestea pot coexista și pot oferi experiențe diferite.

De asemenea, un studiu publicat de revista Science Daily arată că nu există nici un dezavantaj între cititul tradițional si cel electronic. Tot din acest studiu reiese faptul că cititul pe un e reader este mai rapid decât cititul tradițional.

Bineînțeles, acesta e doar punctul meu de vedere privind acest aspect. Așa că lansez întrebarea către voi. Ce preferați, cărțile tipărite sau cărțile digitale? Și de ce?

Articol scris pentru SuperBlog 2022.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *