Știați că pisicile petrec peste 30% din timpul  în care sunt treze pentru a se curăța? Este știut faptul că pisicile sunt printre cele mai pretențioase animale atunci când vine vorba despre igienă.

Iar igiena locului în care își fac nevoile, nu face excepție. Tocmai de aceea, pentru a menține casa curată, fără mirosuri deranjante, trebuie ales cu mare atenție așternutul igienic pentru litiera pisicii.

Există 2 tipuri de nisip pentru pisici: cel care formează bulgări și cel care nu formează bulgări atunci când întra în contact cu mediul umed.
La cele aglomerante, dacă mineralele sunt de înaltă calitate, preferabil bentonită, atunci formarea bulgărilor este rapidă, de dimensiuni mici și puternice.

La așternuturi aglomerante putem elimina bulgării cu o lopățica specială, fără a schimba tot așternutul.  Un așternut din bentonit de calitate superioară de 6 L este suficient chiar 30 zile, deoarece în această perioadă trebuie înlocuită doar cantitatea eliminată.

În alegerea așternului optim pentru pisici trebuie să avem în vedere și capacitatea acestuia de a reține mirosurile, cât de antibacterian este precum și cantitatea de praf pe care o reține. Cu cât este așternutul mai curat cu atât este mai bun, deoarece astfel murdăria nu se lipește de blana pisicii și nu murdărește casa.

Foarte importantă, la un nisip pentru litiera pisicii este și aglomerarea. Cu cât formează bentonita bulgării mai repede, mai mici și mai tari cu atât este mai de calitate. La așternuturile neaglomerante este mai importantă rezistența la umiditate, adică cât timp poate să reziste așternutul la umiditate și cât de repede începe să se dezagregeze.

Cele mai folosite materiale la așternuturile ce formează bulgări sunt

  • bentonitul
  • diatomitul

Cele mai folosite materiale la așternuturile ce nu formează bulgări sunt

  • attapulgina
  • sepiolită
  • zeolit
  • silicagel
  • pelete din lemn
  • hârtie (celuloză)

Singurul așternut igienic pentru pisici, testat și recomandat de Federația Națională Felinologică Română FELIS ROMÂNIA este cel de la IMPERIAL CARE WHITE.

IMPERIAL CARE White Odour Attack este un așternut igienic pentru pisici.

Produsul este din betonită albă, de calitate superioară,  care nu generează praf.

Are putere mare de conglomerare și absorbție formând bulgări de consistență ultra compactă, ce fac ca  procesul de curățare al litierei să fie rapid și economic. 
Granulația extra-fină a bentonitei asigură o eficiență maximă din punct de vedere al consumului. 


Punctul forte al produsului din bentonită naturală îl constituie formula de control maxim a mirosurilor, care dezodorizează bulgării formați, transformând mirosul neplăcut al acestora într-o aromă agreabilă de iasomie. Această aromă creează un miros răcoritor în jurul litierei.

Pe site-ul https://www.imperial-care.ro/shop găsim așternut pentru pisici la cutii de 6 sau 10 litri, precum și pachete a câte 3 cutii de 6 litri sau a câte 2 cutii de 10 litri.

Așadar este foarte important să alegem așternutul potrivit pentru litiera pisicii. De asta depinde adaptarea rapidă a felinei la mediul de acasă precum si obișnuirea rapidă a acesteia cu litiera.

Totodata, e bine de știut că, un așternut igienic de calitate, nu înlocuiește curățarea corectă a litierii. În cazul în care pisica tocmai a folosit litiera și a eliminat fecale, este recomandată strângerea imediată a acestora. Dacă acestea sunt lăsate prea mult în litieră, bacteriile din componența lor se pot răspândi pe nisipul din jur.

În cazul în care, în locuință sunt două pisici, e de preferat să existe câte o litieră pentru ficare. Dacă acest lucru nu e posibil, atunci litiera existentă trebuie menținută curată în permanență. Pisicile sunt foarte sensibile la mirosuri și nu vor face acolo unde a făcut altă pisică.

Acest articol participă la SuperBlog 2022.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *