Robor, Euribor, IRCC

Sunt convinsa ca majoritatea dintre noi a auzit pe parcursul viteii, de macar unul din cuvintele ROBOR, EURIBOR sau IRCC.. Daca sunteti familiarizati cu creditele si bancile, atunci sigur stiti despre ce vorbesc.

Prima mea interactiune cu indicii de referinta de mai sus, a avut loc in momentul in care m-am angajat in banca, in 2007. Si cum ma ocupam de afisarea la avizier a acelor indici si promovam  produsele de creditare ale bancii, mi-am propus sa stiu mai multe despre ei.

Nu imi era suficient sa stiu ca dobanda variabila a unui credit este compusa din Robor 3M si marja fixa a bancii, dar trebuia sa stiu ce inseamna acel Robor la 3 luni.

Si citind am aflat ca nu este mare inginerie cu indicii de mai sus. Si voi explica in cele ce urmeaza ce reprezinta fiecare dintre ei.

Acesti indici sunt utilizati in calculul dobanzilor variabile la credite si reprezinta ratele dobanzilor de pe piata interbancara.

  • ROBOR

Robor este indicele de referinta utilizat la creditele in lei.

Robor se determina de catre BNR si se publica in fiecare zi lucratoare, la ora 11. Robor reprezinta o medie a ratelor dobanzilor la care bancile de pe piata romaneasca se imprumuta intre ele.

  • EURIBOR

Euribor este indicele de referinta folosit la creditele in euro.

Euribor este determinat de Federatia Europeana a Bancilor si  indică rata internationala a dobanzii interbancare pentru imprumuturile în moneda EURO, adica rata de dobanda la care bancile participante in zona monetara U.E. isi acorda reciproc credite pentru a-si finanta operatiunile curente. Acesta este publicat in fiecare zi lucratoare, la ora 12 a Romanniei.

  • LIBOR

Libor este indicele care se foloseste in cazul imprumuturilor acordate bancilor pe piata londoneza. Este utilizat pentru creditele acordate in USD si CHF. Acesta e calculat de Asociatia Bancilor din Marea Britanie si este publicat in fiecare zi lucratoare la ora 14 a Romaniei.

  • IRCC

IRCC este indicele de referinta pentru creditele in LEI, acordate persoanelor fizice, cu dobanda variabila, si care prin OUG19/2019 inlocuieste indicele ROBOR.

El se determina la finalul fiecarui trimestru, ca o medie aritmetica a valorilor zilnice din intervalul de timp luat in considerare. Rezultatul este apoi aplicat pentru intreg trimestrul urmator.

In mai 2019, Guvernul Romaniei a lansat acest indice pentru a se folosi in calculul dobanzii variabile, in locul ROBOR-ului care in 2018 crestea de la o luna la alta.

Asadar, daca noi luam acum un credit de nevoi personale cu dobanda variabila, in calculul acestei dobanzi se ia in considerare indicele IRCC si nu ROBOR.

De cand a fost introdus, acestui indice i s-au adus numeroase critici deoarece el nu poate tine pasul cu inflatia actuala. El este intotdeauna calculat la o perioada trecuta. Tocmai de aceea se incearca reducerea decalajului dintre momentul in care au loc tranzactiile pe baza carora este calculat IRCC si perioada pentru care acesta se aplica.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *